Domaine Yves Cuilleron - Condrieu la Petite Cote
€ 44,95 Incl. btw
Aroma's van rijpe abrikoos en perzik in de neus. Zachte kruidigheid met tonen van viooltjes. Super verteerbaar en elegant. Zeker in zijn jeugd ontzettend speels en lichtvoetig maar toch een echte 'gourmand'-wijn!
Productomschrijving
Domein: Domaine Yves Cuilleron
Wijn: Condrieu
Herkomst: Condrieu (Rhône -Noord), Frankrijk
Druif: Viognier
Type: Rijk Wit
Jaar: 2019
Bewaar: tot 5 jaar na de oogsttijd
Serveer: 12 -14 °C
Culinair: Gazpacho, artisjokken, zeetong 'en papillotte' met langzaam gesmoorde groenten, kreeft 'à la nage' of gerechten met een licht oriëntaals karakter (milde curry). Verse kazen.
Extra informatie: De wijn is volledig gegist op eikenhouten vaten en daarna opgevoed 'sur lie' op eikenhouten vaten (25% nieuw) gedurende 9 maanden met reguliere batonnage.
Smaak:
Aroma's van rijpe abrikoos en perzik in de neus. Zachte kruidigheid met tonen van viooltjes. Super verteerbaar en elegant. Zeker in zijn jeugd ontzettend speels en lichtvoetig maar toch een echte 'gourmand'-wijn!
Wijnhuis:
Het domein Yves Cuilleron werd in 1920 opgericht door Claude Cuilleron, de grootvader van Yves. Yves, de 3e generatie neemt de 3,5 ha in Condrieu en Saint-Joseph in 1987 over, om in 1989 over te gaan tot acquisitie in Côte Rôtie. Na het aanleggen van eenvolledige nieuwe kelder in Verlieu, worden in 2006 wijngaarden aangekocht in Saint-Péray en Cornas. Dit brengt het totale wijngaardareaal ondertussen op 52 ha. Opbrengst: 2.200 flessen per jaar (50 cl.) en de beplantingsdichtheid bedraagt 8.000-10.000 stokken per ha.
Herkomst:
De noordelijke Rhônevallei: een uitgestrekt wijngebied waar de rivier het tempo bepaalt. De rivier vormt een landplooi die de wijngaarden omhelst en hun authenticiteit, hun punt van oorsprong, verleent. Smalle kloven, steile hellingen, enorme terrassen. Te midden van deze fascinerende geografie staan de wijnstokken stevig en bieden ze weelderige wijnen. De Rhône heeft Cuilleron, de wijnboer, zijn thuishaven gegeven, en zijn plantages drinken diep in zijn uitzonderlijke oever.
De natuur doet niets bij toeval. In dit steile deel van de Rhônevallei dateren de eerste afdrukken van wijnbladeren zeven miljoen jaar geleden. Vienne was al beroemd om zijn wijnen in de tweede eeuw voor Christus. Wijnstokken groeiden op de hooglanden, waar de grond het dunste was. Er is hier een aangename geologische eenheid, gedomineerd door graniet. Op de westelijke oever (Côte-Rôtie) zorgen de gneis en de ijzige leisteen voor ruige landschappen; het graniet en alluvium (Condrieu en Saint-Joseph) hebben een zachter landschap opgeleverd. Op de oostelijke oever bevindt zich dezelfde ondergrond in het centrale deel van de wijngaarden. In het noorden en zuiden bevinden de wijngaarden zich voornamelijk op alluviaal van het Kwartair